lauantai 21. joulukuuta 2013

Tuiskutumput, neuleohje aikuisen käden koon mukaan

 
    
    
    
    
    
    
    

Itse en oikeastaan muita hanskoja käytäkään kuin tumppuja. Kovemmilla pakkasilla tarkenee hyvin, kun on kahdet päällekäin. Tuiskutumppujen idean sain, kun tässä yksi ilta olin lenkillä ja kädessä oli tavalliset 7 Veljestä -langasta neulotut lapaset. Pakkasta oli silloin vain vajaa 10 astetta, mutta viima oli kova ja jotain jäähileen tapasta tuli välillä päin näköä. Kädet olivat aivan jäässä, kun tuuli puhalsi niistä läpi iholle.

Tuiskutumpuissa käytin Nalle -lankaa (75% villa/25% polyamidi) ja Rose -mohairlankaa (70% akryyliä/30% villaa). Molempia lankoja kului yhdet kerät. Puikot olivat nro 4, jolloin neuleesta tulee hyvin tiivis. Nämä kuvan tumput menevät joululahjaksi. Itselläni on limemustat tällä hetkellä käytössä ja kun selviän joululahjaneuleiden väsäämisestä, niin teen vielä sinimustat itselleni.

Limemustien lasten Tuiskusukkien ohjee laitan myöhemmin. Samoin aikuisten koon sukkien s-määrät.

(Joo, purin ekan tumpun kavennusosan kärjestä vaihekuvailun jälkeen. Toista tumppua tehdessä oranssi Rose loppui kesken, kun kerästä olin käyttänyt jo Tuubihuiviin. Onnenksi jemmaan oli vaaleanpunaista mohairia, niin sain jatkettua kavennus- ja peukkuosat sillä.)


Vasemman käden lapanen, aikuisen koko

Luo 40s ja jaa s:t neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta, 2o-2n, 12 cm.
  • Aloita sileä neule ja peukalokiilan lisäykset: neulo 1. puikon alusta 2s ja lisää silmukka (= ota kahden s:n välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein). Neulo 1s, tee lisäys ja neulo puikon loput s:t. Jatka sileää ja toista kiilan lisäyksiä joka 2.krs:lla, kunnes puikolla on 20s. Kiilan s-luku lisääntyy aina 2 s:lla ja lisäysten väliin jää pariton s-määrä (1-3-5-7-9). Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen vielä kokonainen krs sileää.
  •  
  • 1. puikon alusta 2s neulotaan normaalisti ja sitä seuraavat 10s otetaan apupuikolle/hakaneulalle odottamaan. Luo puuttuvien silmukoiden tilalle jo kahden neulotun silmukan perään 10s. Neulo seuraava krs sileää.







     
  • Aloita peukalokiilan kavennukset: neulo 1. puikon alusta 1s o ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 9s, tee ylivetokavennus, neulo loput puikon s:t. Kavennukset tehdään joka 2. krs:lla peilikuvana kiilan lisäyksille.
  • Kun kaikki ylimääräiset s:t on 1. puikolta kavennettu pois, jatketaan työtä sileänä neuleena, kunnes työ peittää nimettömän.

  •  
  • Aloita sädekavennus: neulo kunkin puikon kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä s yhteen joka 2. krs:lla. Muuten puikon s:t neulotaan normaalisti. Neulo välikrs sileää neuletta. Kavenna niin kauan, kun jäljellä on enää päättely s ja vedä lanka tämän s:n läpi.
Oikean käden lapanen
Neulo samoin kuin vasemman käden tumppu, mutta tee peukalokiila 4. puikolle.

Peukalo
Ota hakaneulalla odottavat 10s työhön ja poimi niiden lisäksi peukaloreiän reunoilta14s. Jaa s:t kolmelle puikolle. 1. krs:lla neulo yhteen kunkin puikon kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä s:aa, kuten sädekavennuksessakin. Jatka sileää neuletta, kunnes peukalon kynsi peittyy puoleen väliin. Tee sädekavennus ja päätä työ.


 Jarmix.fi - Monipuolinen nettikauppa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti