tiistai 31. joulukuuta 2013

Scabblea "lasten säännöillä"



Annin kanssa ollaan pelattu Scrabblea aika usein, mutta aikuisen kannalta pelin kulku on aika ylivoimaista. Vaikka tuo tyttö ei mikään tyhjäpää verbaliikan suhteen olekaan, niin kehiteltiin tällaiset helpot ja mukaillut säännöt, joilla peli sujuu aikuinen-lapsi -pelissä.

Kuten kuvasta näkyy, sanat voi olla ihan puhekielenkin sanoja tai esimerkiksi molempien tuntemien lemmikkieläinten nimiä. Tietenkin voimassa on myös ihan perussanat ja niiden monikkomuodot. Pelin alussa voi sopia, minkälaiset sanat hyväksytään, mutta todennäköisesti pelin edetessä voi joutua puolin ja toisin tekemään kompromisseja hyvin perusteltujen sanojen kohdalla :)

Jos haluaa mukailla Scrabblen oikeita sääntöjä, voi pisteet laskea. Meidän viimeisessä pelissä kuitenkin teimme niin, että pisteitä ei laskettu. Teimme niin, että kun pussista loppuivat kirjaimet, niin voittajan ratkaisi se, kumpi viimeksi oli saanut laitettua laudalle molempien hyväksymän sanan.
Sanan piti olla ”oikea sana”, koska lasten kanssa pelatessa mielestäni ei kannata lähteä elvistelemään lyhenteiden tuntemuksellaan. Silloin kärsisi koko peli ja tunnelma sen mukana.

Yleensä Scrabble mielletään älypeliksi, jolla aikuiset ottavat mittaa toisistaan, mutta sopiihan se myös ihan nuorille kouluikäisillekin. Näillä säännöillä voi pärjätä pelissä sellainenkin, jolla ei ihan niin laajaa sanavarastoa ole oikeiden sääntöjen vaatimiin sanoihin. Suosittelen! Ottakaa yhteistä aikaa lasten kanssa ja kokeilkaa :) Peli vie mennessään, varsinkin, kun aletaan ehdotettujen sanojen sopivuutta purkamaan. Niitä perusteluja sitten oikeasti löytyy :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti