Perunavoitaikina, määrä jaetaan
kaulimisvaiheessa kolmeen osaan, jolloin saadaan yksi ”avopiirakka”
ja yksi kannellinen piiras:
400g voita
5 keskikokoista perunaa
3 rkl vettä
1 tl leivinjauhetta
6dl vehnäjauhoja
(suolaa 1tl, itse en laittanut, koska
lohen olin jo paistaessa ennen pakastamista suolannut)
Anna rasvan hieman pehmitä
huoneenlämmössä ennen leipomista, niin siitä tulee helpommin
käsiteltävää.
Keitä perunat, anna jäähtyä ja
kuori ne. Lisää perunoiden joukkoon vesi ja soseuta. Soseen sekaan
lisätään pehmennyt voi ja desilitraan vehnäjauhoja sekoitettu
leivinjauhe. Sekoitetaan tasaiseksi. Jauhoja lisäilin desi
kerrallaan aina välissä sekoittaen. Taikinan annetaan jähmettyä
jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Täyte kahteen piirakkaan:
1 prk kermaviiliä
200g yrttituorejuustoa
n.300g paistettua, ruodotonta lohta
2 munaa
2 tl chilijauhetta
1 tl suolaa (ellei kalaa ole suolattu
reilummin)
munaa voiteluun
Taikina leikataan kolmeen osaan.
Palaset kaulitaan muutamaan kertaan levyksi, taitellaan kasaan ja
kaulitaan taas.
Pohjapalaset asetetaan vuokaan, ja voidellaan
munalla. Täytteen ainekset sekoitetaan keskenään kalaa
lukuunottamatta.
Lohen palat voi ripotella täytteeseen tasaisemmin,
sen jälkeen, kun seos on kaadettu piirasvuokiin. Taikinan kolmas
kaulittu levy tulee toisen piiraan päälle kanneksi. Myös kansi
voidellaan munalla.
Piirakoita paistelin puolisen tuntia
200 asteessa. Kannattaa tarjota hiukan lämpimänä. Halutessaan
tietenkin voi taikinan jakaa vain kahteen osaan ja tehdä kaksi
”avopiirakkaa”, mutta silloin pohjasta tulee ehkä hieman paksu,
ainakin omaan makuuni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti