tiistai 11. helmikuuta 2014

Bataattipunajuurisose/-laatikko ja joulukinkkukastike


   
   
   
   
   
   
   



Tässä ensimmäiset tuotokset ruokavarastojen kartuttamisen jälkeen. Nyt on on kunnon pihtaaminen aloitettu ja katsotaan, mitä syntyy kaapista-löytyy-kattilaan-vaan -tekniikalla.

Sose:

n. 500g     bataattia
n. 500g     punajuuria
2 prk         ruokakermaa
n. 2rkl       voita
0,5 tl         valkopippurijauhetta
                 (laatikkoversioon voi laittaa vuuan   pinnalle muutaman rasvanokareen ja korppujauhoja)





Ensin punajuuret kuorineen kokonaisina (jos ovat pieniä) kiehumaan, koska kypsymiseen menee jonkin verran kauemmin (n. 20min) kuin bataatilla. Kuoritaan ja pilkotaan bataatti eri kattilaan. Keitetään,kunnes palat ovat pehmeitä.

Kun punajuuret ovat sen verran pehmeitä, että haarukan piikit menee vaivatta kuoresta läpi, kaadetaan vesi pois kattilasta ja kuoritaan ne. Lisätään muut ainakset, soseutetaan ja tarkistetaan maku. Laitetaan sose vielä miedolle lämmölle levylle ”vetäytymään” kymmeneksi minuutiksi.

Jos soseesta haluaa laatikon, ei sitä tarvitse erikseen ”vetäyttää”. Kaadetaan sose sellaisenaan uunivuokaan, ripotellaan pinnalla korppujauhoja ja muutama nokare rasvaa. Paistetaan n. 45 min 200-225 asteessa.


Joulukinkkukastike, mausteena nuudelipusseistä ylijääneitä lihamausteita:

(n. 400g?)    joulukinkusta ylijääneitä paloja (margariinirasiallinen)
50 g             voita
0,75 dl         vehnjäauhoja
1 l                vettä
                    suolaa
Käytin kastikkeeseen maustelaatikkoa siivotessa löytyneet 3 kpl nuudelipusseissa olevia lihamausteita, mutta rouhepippuri + suola -yhdistelmä olisi muuten ollut.

Pohjana siis perinteinen ruskeakastike eli annetaan voin sulaa kattilanpohjalle. Lisätään joukkoon jauhot, sekoitetaan tasaiseksi ja annetaan ruskistua riittävästi välillä sekoitellen.

Kun jauhot ovat ruskeat, lisätään vesi ja mausteet. Tarpeeksi kun sekoittelee kastikkeen kiehuessa, niin ei pitäisi tulla paakkuja. Kun kastike on sakeentunut, voi lisätä kinkun palat. Hauduttelin kastiketta vielä noin vartin lihojen lisäämisen jälkeen.

Tämä satsi varmaan piisaa kuudelle hengelle. Meillä jäi yli pari kauhallista sosetta ja pari desiä kastiketta. Ne häviää sitten, kun Anssi tulee treeneistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti