1 l vettä
1 tl suolaa
1 pkt tuorehiivaa
4 valkosipulinkynttä raastettuna
3 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja + n. 4 dl
alustamiseen
2 dl goudaraastetta
tilkka maitoa/vettä voiteluun
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää suola, raastettu valkosipuli sekä ruisjauhot ja 2 dl
vehnäjauhoja. Anna turvota, kunnes taikina on noussut vähintään
kaksinkertaiseksi.
Lisää taikinan joukkoon goudaraaste
sekä 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota
taas vähintään kaksinkertaiseksi.
Alustamiseen kuluu melko paljon jauhoja
(tuo 4dl on arvio), koska taikina on todella notkeaa ja tarttuu
helposti käsiin/pöytään. Jauhojen lisäilystä huolimatta,
taikinan pitää säilyttää ”ylinotkea” koostumuksensa.
Toisen nostatuksen jälkeen leivotaan
taikinasta pötkylä ja leikataan siitä kapoisia paloja.
Pyöritellään paloista palloja pellille ja nostatetaan ensimmäistä
satsia vähintään uunin lämpiämisen ajan. Sämpylät turpoavat
vielä aika paljon pellillä, joten ei kannata hirveän tiheään
niitä laittaa.
Paistetaan 225 asteessa noin 20 min.
Voidellaan kuumana joko maidolla tai vedellä.
Jos taikinaa on tarttunut
leivinalustaan, voi alustan pinnan raaputella ensin
paistinlastan/juustohöylän kyljellä ja pyyhkiä sen sen jälkeen
kostealla. Ei tarvitse tiskiliinalla kihnuttaa taikinaa irti ja
sotkea rättiä vellimäiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti