maanantai 17. helmikuuta 2014

Goudavalkosipulisämpylät (16kpl)


   
   
   
   
   
   
   









1 l vettä
1 tl suolaa
1 pkt tuorehiivaa
4 valkosipulinkynttä raastettuna
3 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja + n. 4 dl alustamiseen
2 dl goudaraastetta
tilkka maitoa/vettä voiteluun





Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, raastettu valkosipuli sekä ruisjauhot ja 2 dl vehnäjauhoja. Anna turvota, kunnes taikina on noussut vähintään kaksinkertaiseksi.









Lisää taikinan joukkoon goudaraaste sekä 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota taas vähintään kaksinkertaiseksi.










Alustamiseen kuluu melko paljon jauhoja (tuo 4dl on arvio), koska taikina on todella notkeaa ja tarttuu helposti käsiin/pöytään. Jauhojen lisäilystä huolimatta, taikinan pitää säilyttää ”ylinotkea” koostumuksensa.








Toisen nostatuksen jälkeen leivotaan taikinasta pötkylä ja leikataan siitä kapoisia paloja. Pyöritellään paloista palloja pellille ja nostatetaan ensimmäistä satsia vähintään uunin lämpiämisen ajan. Sämpylät turpoavat vielä aika paljon pellillä, joten ei kannata hirveän tiheään niitä laittaa.












 


Paistetaan 225 asteessa noin 20 min. Voidellaan kuumana joko maidolla tai vedellä.










Jos taikinaa on tarttunut leivinalustaan, voi alustan pinnan raaputella ensin paistinlastan/juustohöylän kyljellä ja pyyhkiä sen sen jälkeen kostealla. Ei tarvitse tiskiliinalla kihnuttaa taikinaa irti ja sotkea rättiä vellimäiseksi.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti