Tänään keittopäivä, koska
kenelläkään ei ollut treenejä. Pikalaskemisella 3 litraa tätä
keittoa tuli kustantamaan pari euroa. Lisänä oli jalapenoleivästä
ruisversio.
Keitto:
3 l vettä
n. 5 dl kaalia leikattuna pieniksi
paloiksi (mitä pienempää, sen nopeemmin kypsyy)
2 pss keittojuureksia
2 rkl kuivattua ruohosipulia
2 kpl pieneksi pilkottua uunimakkaraa
suolaa
Lisäksi laitoin omaan ja lasten
annoksiin vähän kinkkusilppua.
Yksinkertaisempaa ja nopeampaa ruokaa
saa etsiä. Kaikki ainekset vain kattilaan, vesi päälle ja
kiehumaan. Keitin täysillä tehoilla vartin. Jälkilämmöillä se
ehti hautua jonkin aikaa ennen kuin koululaiset kotiutuivat.
Ajatuksena kävi päässä lisätä
keiton joukkoon myös muutama desi makarooneja, mutta jätin ne tällä
kertaa laittamatta. Kaapissa on ainoastaa pussillinen niitä
tavallisia ja niitä voisi säästellä pikaruuaksi lapsille vielä
tässä vaiheessa.
8 dl kädenlämpöistä vettä
2 pss kuivahiivaa
8 dl venhnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
2 rkl jalapenojauhetta
Sekoita veteen suola, jalapenojauhe ja
ruisjauhot. Lisää kuivahiiva ja sekoita hyvin. Laita joukkoon öljy
ja lisäile vehnäjauhot desi kerrallaan sekoittaen aina välillä
taikina tasaiseksi. Taikinan ei tarvitse olla kovin ”tiivistä”.
Anna kohota vähintään puolisen
tuntia ja kumoa sitten uunipellille. Leipää ei tarvitse erikseen
muotoilla tai alustaa. Pyöreän muodon siihen saa kaatamalla
taikinan keoksi pellin keskelle, josta se nostatus vaiheessa hakee
muotonsa. Nostata vielä ennen paistamista vartin verran. Paistetaan
225 asteessa noin 45 min. Taikinasta tein vain yhden leivän, mutta
halutessaan taikinan voi jakaa parille eri pellille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti