keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kevyt kaalimakkarakeitto ja jalapenoruisrievä





Tänään keittopäivä, koska kenelläkään ei ollut treenejä. Pikalaskemisella 3 litraa tätä keittoa tuli kustantamaan pari euroa. Lisänä oli jalapenoleivästä ruisversio.


Keitto:
3 l          vettä
n. 5 dl    kaalia leikattuna pieniksi paloiksi (mitä pienempää, sen nopeemmin kypsyy)
2 pss      keittojuureksia
2 rkl      kuivattua ruohosipulia
2 kpl     pieneksi pilkottua uunimakkaraa
             suolaa
             Lisäksi laitoin omaan ja lasten annoksiin vähän kinkkusilppua.

Yksinkertaisempaa ja nopeampaa ruokaa saa etsiä. Kaikki ainekset vain kattilaan, vesi päälle ja kiehumaan. Keitin täysillä tehoilla vartin. Jälkilämmöillä se ehti hautua jonkin aikaa ennen kuin koululaiset kotiutuivat.

Ajatuksena kävi päässä lisätä keiton joukkoon myös muutama desi makarooneja, mutta jätin ne tällä kertaa laittamatta. Kaapissa on ainoastaa pussillinen niitä tavallisia ja niitä voisi säästellä pikaruuaksi lapsille vielä tässä vaiheessa.




Leipä:
8 dl kädenlämpöistä vettä
2 pss kuivahiivaa
8 dl venhnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
2 rkl jalapenojauhetta

Sekoita veteen suola, jalapenojauhe ja ruisjauhot. Lisää kuivahiiva ja sekoita hyvin. Laita joukkoon öljy ja lisäile vehnäjauhot desi kerrallaan sekoittaen aina välillä taikina tasaiseksi. Taikinan ei tarvitse olla kovin ”tiivistä”.

Anna kohota vähintään puolisen tuntia ja kumoa sitten uunipellille. Leipää ei tarvitse erikseen muotoilla tai alustaa. Pyöreän muodon siihen saa kaatamalla taikinan keoksi pellin keskelle, josta se nostatus vaiheessa hakee muotonsa. Nostata vielä ennen paistamista vartin verran. Paistetaan 225 asteessa noin 45 min. Taikinasta tein vain yhden leivän, mutta halutessaan taikinan voi jakaa parille eri pellille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti